navigatie overslaan

Haarle is een dorp in Salland, aan de voet van de Haarlerberg, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug. Haarle heeft een groot oppervlak, ruim 3.500 hectare en is daarmee het grootste dorp van de gemeente Hellendoorn. Er wonen circa 2.100 mensen waarvan de helft in het buitengebied woont.

Evenementen

Kom langs!

Veelzijdig

Haarle is van oudsher een katholiek, agrarisch dorp. Het huidige dorp, gelegen tussen de twee clusters van oude boerderijen, ontstond langzamerhand vanaf 1791. De omgeving van Haarle is deels landbouwgebied met grootschalige rundvee- en varkenshouderijen, en deels nog kleinschalig landschap, waar gefietst en gewandeld wordt. Het dorp ligt direct aan De Sallandse Heuvelrug en veel fiets- , wandel- en ruiterroutes verbinden het dorp met de omliggende dorpen Nieuw Heeten, Luttenberg, Holten, Nijverdal en Hellendoorn.

Actief Dorp

Midden in het dorp staat De Veldkamp. Dit nieuwe dorpshuis heeft onder andere een podiumzaal, vergaderruimtes en een gezellige kantine. Er wordt hier carnaval gevierd, toneelstukken uitgevoerd en vinden er dorpsvergaderingen plaats. Haarle heeft niet alleen Dauwpop maar ook een eigen jaarlijks popfestival, Dieksiepop. Jaarlijks vindt er gedurende 5 dagen in mei een groot dorpsfeest plaats in het historische weiland midden in het dorp waar vrijwel alle bewoners aan deelnemen. In het gehele gebied zijn veel mogelijkheden tot sportieve en gezellige ontspanning.