navigatie overslaan

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

In Overijssel valt nog zoveel natuur te ontdekken. Met maar liefst 26 'bergen', uitgestrekte heidevelden en prachtige vergezichten is het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug zo'n verborgen parel. Het park, vernoemd naar de Sallandse Heuvelrug tussen Nijverdal en Holten, is 50.000 hectare groot.

Sallandse Heuvelrug: uit de IJstijd

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen, dat is De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. Kenmerkende heuvels zijn de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De Koningsbelt is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau. Het landschap is in een ver verleden gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Van de 26 'bergen' - variërend van 38 tot 75,5 meter hoog - is de Holterberg veruit de bekendste berg van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Paarse Poort, de toegangspoort tot de Sallandse Heuvelrug

Bovenop de berg bij Nijverdal vind je de Paarse Poort, de toegang tot dit unieke natuurgebied met het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Klauteren, slingeren en schommelen: het Speelbospad is één groot avontuur. Bezoek de Sterrenwacht met het planetarium en bekijk vanuit de grote koepel op het Buitencentrum het universum. Of ontdek de planeten langs het Planetenpad. Het is tevens een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Twents Reggedal: langs de Regge

Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug ligt het Twents Reggedal, een bijzonder aantrekkelijk gebied met talloze mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Er zijn volop fiets- en wandelroutes en je kunt ook op verschillende manieren vanaf het water van de omgeving genieten. Een mooi startpunt om het gebied te ontdekken is bij Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Hier kun je ook fluisterbootjes en kano's huren om het water op te gaan.