navigatie overslaan

Educatieproject HELDEN

  • 3 minuten leestijd

Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid, een belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis. Het is essentieel om kinderen bewust te laten genieten van de waarde van vrijheid en democratie. Activiteiten rond dit thema helpen niet alleen om geschiedenis tot leven te brengen, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van burgerschapsvaardigheden

Speciaal voor het vieren van onze vrijheid en de bewustwording dat we in deze roerige tijd allemaal ons steentje bij kunnen dragen aan een vreedzame samenleving waarin mensen zich menswaardig en niet buitengesloten voelen, is het educatieprogramma ‘Helden’ voor de basisscholen in de gemeente Hellendoorn ontwikkeld.

Centraal in dit programma staan de helden uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de helden van nu. Helden van nu kunnen heel dicht bij de kinderen staan, zoals een lieve opa die altijd bereid is om je te helpen met je huiswerk en voor je klaar staat als je het moeilijk hebt, of een buurjongen die het voor je opneemt als je gepest wordt, of iemand die niet zo opvalt maar vriendelijk is en een ander betrekt bij zijn of haar omgeving, zodat mensen erbij horen en zich niet eenzaam voelen.

Je kunt ook zelf een held zijn en een bijdrage leveren aan het mooier maken van de wereld!

Scholen in gemeente Hellendoorn

Klassen van scholen uit de gemeente Hellendoorn die deelnemen aan het project Helden krijgen op een ludieke wijze (en dit houden we nog even voor ons…) een geheime envelop in de klas met een missie en opdrachten voor de kinderen

Het project ‘Held in de klas’ is bestemd voor groep (6,) 7 en 8 van de basisschool. Maar het bevat ook suggesties voor de overige groepen 1 t/m 5 en start op 3-4-5 maart op diverse basisscholen in de gemeente Hellendoorn.

Lesproject Opdat we niet vergeten

Het project ‘Opdat we niet vergeten’ maakt de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen bewust van de gruwelijkheden van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog, met specifieke aandacht voor de familie Samuel, de enige Joodse familie uit Nijverdal die de Holocaust heeft overleefd. Dit project is een profielwerkstuk die twee leerlingen van CSG Reggesteyn uit Nijverdal hebben ontwikkeld met de achterliggende gedachte dat mensen nooit mogen worden buitengesloten en vermoord om wie ze zijn.

In deze tijd neemt het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt zienderogen af, evenals het aantal nazaten dat het verhaal kan blijven doorvertellen. Toch is het van cruciaal belang dat het verhaal blijvend verteld wordt, om de kans op herhaling te verkleinen.

Helaas zien we dat er wereldwijd nog steeds oorlogen zijn. Maar ook in landen waar dit niet het geval is, is er wel sprake van racisme, discriminatie en/of uitsluiting, puur om wie ze zijn en niet om wat ze doen. Hier mogen we onze ogen niet voor sluiten. Want, zoals op één van de muren van Auschwitz staat: ‘’Wie zich het verleden niet herinnert, is gedoemd het opnieuw te beleven.’’ (George Santayana, Spaans-Amerikaanse dichter, schrijver en filosoof).

Het project zal in de maanden maart-april-mei uitgevoerd worden op diverse basisscholen in de gemeente Hellendoorn en is in samenwerking met de ZINiN Bibliotheek.