navigatie overslaan

Open Monumentendag 2024

  • 4 minuten leestijd

Op zaterdag 14 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Zeven monumenten in de gemeente Hellendoorn zijn dan voor publiek opengesteld. Dit jaar is het thema “ routes, netwerken en verbindingen”

Opening

De gemeente brede opening van Open Monumentendag (en de in gebruikname van de Autobaankiesroute) vindt dit jaar plaats in Marle, bij de start van de inloopdag, door Cultuurburgemeester Jan Verhoek, met een voordracht door Herman Kampman en muzikaal omlijst door Bert, Anneke en Irma Jansen. Historisch Marle organiseert een inloopdag, van 10.30-16.30 uur, bij boerderij “de Brummel”, Zuidelijke Kanaaldijk 1, Marle.

Nieuwe Autoroute

Speciaal ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt de Autobaankiesroute van 16 km in gebruik genomen. De bekende Vensterbaankiesroutes zijn uitgebreid met de Autobaankiesroute voor mensen die wat slechter ter been zijn. De route is ook wandelend of fietsend te doen. Onderweg kom je langs borden, met QR code, die vertellen over de rijke historie en cultuur van Egede, Marle en Hancate.

Bij de boerderij is verder van alles te zien en te doen. Gerrit en Lieneke Hendriks van Stichting Old Heldern de Noaberschop laten oude voorwerpen zien waarvan geraden kan worden wat het is en waarvoor ze gebruikt werden. Ook is er een fotoquiz en zijn er oude trekkers en bromfietsen te zien. En uitleg over het ontstaan van het zondagsschooltje, de OBS en de Christelijke school. Ook wordt een voorschot genomen op 80 jaar vrijheid.

Huize de Voordam

Huize de Voordam, Bibenstraat 20, Hellendoorn, is 175 jaar geleden gebouwd en voor de huidige eigenaars reden om weer mee te doen met Open Monumentendag van 10.00-16.00 uur. Middels informatiepanelen vertellen de bewoners kort iets over de relatie met havezate den Dam, tonen de maquette van den Dam, vertellen de verhalen van de bewonersgeschiedenis van de Voordam, tonen foto’s van de omgeving rond 1900 en lichten de architectuur van dit voorname huis toe.

'n Oalen Griezen

De Protestantse Kerk ’n Oalen Griezen, Dorpsstraat 39, Hellendoorn richt zich op Open Monumentendag van 10.00-16.00 uur op de levensroute en de verbindingen die op de verschillende kruispunten in het leven met de kerk ontstaan. Op die belangrijke momenten, geboorte/dopen, trouwen en rouwen komt vaak de kerk in beeld. De expositiecommissie van museum Erve Hofman richt in de kerk over deze gebeurtenissen een kleine expositie in: o.a. doopjurken, waarbij ook een zwart doopjurkje, trouwjurk en verschillende voorwerpen die, vooral in vroeger tijden, verbonden waren met overlijden en begraven. Ook staan de eeuwenoude avondmaalsbekers weer ter bezichtiging in de vitrine onder de toren. Organisten bespelen het orgel. Ook kan de toren worden beklommen met kleine groepen.

't Oale Karkhof

Op 't Oale Karkhof, Koestraat 22, Hellendoorn zijn vele honderden dorpelingen en mensen uit de buurtschappen begraven. Wie behoorde tot de elite werd naar deze begraafplaats gebracht met een koets. De meeste andere mensen werden vervoerd op een boerenwagen. Op 't Oale Karkhof wordt een toelichting gegeven door Paul Jansen. Een historische lijkkoets en wagen zijn te bezichtigen van 11.00-16.00 uur.

St. Sebastianuskerk

De Katholieke Sint Sebastianuskerk, Bibenstraat 36, Hellendoorn is geopend van 11.00-16.00 uur.

Erve Hofman

In de oude, rijksmonumentale museumboerderij Erve Hofman, Hofmanstraat 36, Hellendoorn, geopend van 11.00-16.00 uur, is voor jong en oud van alles te beleven. In en om de boerderij is het hele vroegere boerenbedrijf te zien. Er staan bijvoorbeeld een antiek weefgetouw, een karnmolen en een kabinet gevuld met prachtig linnengoed. Er is een ouderwetse bedstede en natuurlijk een ‘huussie’. Verder diverse demonstraties. Special expositie: Op stand: een kijkje in het leven van de gegoede burgerij in Hellendoorn. In deze expositie staan drie negentien-eeuwse families centraal: Ninaber, Biben en Kluvers. Verder is er aandacht voor de voormalige havezaten Den Dam, Schuilenburg, Rhaan en Egede.

De Smidse

In het rijksmonument De Smidse, Hoge Dijkje 4a, Nijverdal is de expositie “Verbindingen over water, spoor en weg” We realiseren het ons niet zo vaak, maar verbindingen over water, spoor en weg vormen een essentieel onderdeel van onze geschiedenis en dan met name de geschiedenis van het ontstaan van Nijverdal. In deze expositie wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van de verbindingen over water, per spoor en de weg (Twentseweg, Ommen-Goor, Oude Deventerweg, Toeristenweg, de Regge, de Kanalen en de 3 spoorlijnen). Daarnaast is er ook aandacht voor de havezaten en andere gebouwen langs de wegen. Het bouwen van de Enterse Zomp, het heffen van tol en de stations in onze gemeente. Ook is er aandacht voor het bedrijfsspoor van de KSW. De expositie is de hele maand september zowel op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur te zien en op werkdagen van 13.00-17.00 en in het weekend van 11.00- 17.00 uur.

Foto: Boerderij De Brummel (Monument Kokhuus)