navigatie overslaan

‘Pronken’ in museum Erve Hofman

  • 2 minuten leestijd

In museum Erve Hofman is de tentoonstelling Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij te zien. In deze expositie staan drie negentiende-eeuwse vooraanstaande families centraal: Ninaber, Biben en Kluvers. Uit de nalatenschap van die families zijn verschillende voorwerpen en kledingstukken te bewonderen. Van de familie Kluvers wordt bijvoorbeeld prachtig kantwerk tentoongesteld.

Pronken gebeurde niet alleen bij de gegoede burgerij. Ook de boeren en het ‘gewone’ volk mochten graag pronken, zoals we nu ook graag mooi willen zijn. Er is een Twents trouwschort te zien uit 1828 met daarboven een geborduurde kraplap uit 1860. Als we aan pronken denken dan komt Staphorst in beeld. Prachtig stipwerk, tot op de dag van vandaag. Van het eiland Marken wordt kunstig borduurwerk getoond. Naast het trouwschort is een ander topstuk een tweedelige japon uit 1823 met stola van kantwerk. Deze stola wordt op dit moment bestudeerd door deskundigen. Wie weet levert dit nog interessante wetenswaardigheden op.

Verder is er uitgebreid aandacht voor de havezaten Den Dam, Schuilenburg, Rhaan en Egede, die eeuwenlang langs de Regge stonden te pronken. Den Dam, Schuilenburg en Rhaan werden gesloopt, het huis Egede werd verbouwd tot de huidige boerderij. Voor Den Dam verrees in 1849 een mooi landhuis met de toepasselijke naam De Voordam. Over dit huis en haar eerste bewoners, de familie Ninaber-Biben, is veel te zien op de museumzolder. De tentoonstelling wordt ondersteund door diverse filmpjes over kleding en over de havezaten.

Vanaf woensdag 1 mei 2024 is Erve Hofman voor het publiek geopend. De openingstijden zijn: dinsdag – donderdag: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: Erve Hofman, Hofmanstraat 2, 7447 AS Hellendoorn

Zie www.oaldheldern.nl