navigatie overslaan

Voor thuisblijvers en vakantiegangers!

  • 3 minuten leestijd

Heerlijk, de vakantietijd breekt weer aan. Of je nu weg bent of thuis blijft in de natuur is altijd wat te ontdekken. Ga zelf op pad of sluit aan bij een excursie van Staatsbosbeheer vanaf het buitencentrum Sallandse heuvelrug.

Genoeg te beleven

Tijdens de zomerperiode staan diverse excursies op het programma. Voor oud of jong, voor kenner of ontdekker, voor vroege vogels of nachtbrakers, voor elk wat wils.

Voor (groot)ouders en (klein)kinderen zijn er speciale activiteiten. Gericht op samen de natuur ontdekken. Dit jaar hebben deze ontdektochten verschillende thema’s: de reus van Salland, spoorzoekertje, op bezoek bij de onderburen en bossafari. Sluit een keer aan en ontdek dat natuur echt niet saai is!!

Van 's morgemsvroeg tot 's avonds laat.

Voor de vroege vogels zijn er ochtendwandelingen. Dat betekent voor dag en dauw uit te veren en genieten van de stilte en rust. Langzaam wordt het licht en ook de dieren ontwaken. Wat dacht je van een prachtige zonsopgang? Een frisse start van de dag. Ga je liever wat later op stap, sluit dan eens aan bij een avondexcursie op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw of om reeën te spotten. Het is een echte belevenis om tegen de schemer op pad te gaan. Na zonsondergang zijn de natuurgebieden gesloten gebied, maar om je toch een kans te bieden dit moment van de dag een keer in de natuur te beleven, organiseert Staatsbosbeheer een aantal avondexcursies onder begeleiding van een gids en in kleine groepen.

Hou je meer van een flinke wandeling of een stevige fietstocht? Sluit dan aan bij de struintocht over de Sallandse heuvelrug en zwerf door de bossen en over de heide met een gids. Of ga op de pedalen en beklim de Col de Noetsele en daal of naar het dal van de Regge.

Op de grote stille heide dwaalt de herder met zijn schapen. De schapen doen nuttig werk op de heide door de grassen en jonge stuikjes en bomen op te eten. De Pyreneese berghond waakt samen met de herder over de schapen. Een bezoek aan de schaapskooi met uitleg over de kudde is ook zeker de moeite waard.

In de zomerperiode rijdt dagelijks de heideslak, een elektrokar met chauffeur en gids, lange en korte ritten. Dus ook als je wat slechter ter been bent kun je genieten van de Sallandse heuvelrug.

Kabouters in het bos

De kabouters van de Sallandse heuvelrug blijven dit jaar in eigen land en verwelkomen onze kleine gasten met plezier in hun bos. Ga met je (groot)ouders op avontuur in het kabouterpad en wie weet kom je een kabouter tegen.

Heerlijk ravotten in het speelbos wordt extra leuk met de doe-boekjes van Joep en Jonas. Stap eens binnen in het buitencentrum en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Voor alle activiteiten en aanmelden kijk hier.