navigatie overslaan

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden is van West-Europa? In dit dynamische natuurgebied met veel hoogteverschillen kan je heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Kom dwalen over de verlaten paden, langs grillige eiken en stokoude jeneverbesstruiken; je kijkt gegarandeerd je ogen uit.

Paarse oases van bloeiende heide, prachtige vergezichten en meer

Maak kennis met de Sallandse Heuvelrug

Nationaal park

Gemeente Hellendoorn ligt midden in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Het nieuwe nationaal park is veel groter dan het oorspronkelijke park tussen Nijverdal en Holten. Het gebied strekt zich uit van de Lemelerberg bij Ommen tot aan natuurgebied de Borkeld bij Markelo én vanaf natuurgebied Luttenberg bij Raalte tot aan het Wierdense Veld. Ook het Twents Reggedal maakt onderdeel uit van dit stuwlandschap en biedt samen met andere gebieden bergen vol beleving.

Waar komen die bergen toch vandaan?

De bergen en belten tussen Salland en Twente lijken willekeurig in het landschap te liggen, maar niets is minder waar. Tijdens de Saale-ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, vormde een enorme tongvormige massa landijs (ijslob) het landschap. Zo ontstond niet alleen de Sallandse Heuvelrug, maar ook de Lemelerberg, Luttenberg, Markelose Berg, Besthemerberg en de ‘rug’ bij Hoge Hexel. Zesentwintig ‘bergen en belten’ in totaal. Na het afsmelten van de ijslob ontstonden de loop van de Regge en de natte veengebieden.

Al wandelend op pad
Er is zoveel te ontdekken

Wandel dwars door Salland

Er is een uitgebreid wandelnetwerk waarmee je zelf je eigen route kan uitstippelen. De bijpassende wandelkaart met alle knooppunten is te koop bij onder andere de Tourist Info's. Stap je liever op de (race)fiets? Ook dan zijn er prachtige routes. Wat ga jij doen?