navigatie overslaan

Reggedalroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  91,4 km
 • Duur
  6:06
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Door middel van deze bewegwijzerde route fiets je langs de meanderende rivier de Regge. De Regge ontspringt op landgoed Westerflier bij Diepenheim en stroomt bij Ommen in de Vecht. Geniet van al het moois in de prachtige natuur die het Reggedal je kan bieden.

Startpunt

De route start bij Westerflier, Westerflierweg 1, Markelo. De route eindigt bij Ommen, Stationsweg 35, Ommen. Volg de fietsbordjes met Reggedalroute bewegwijzering.

 1. TIP Westerflier

 2. Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

 3. Fietsknooppunt 41

 4. Fietsknooppunt 70

 5. Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

  Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

 6. Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 7. Fietsknooppunt 38

 8. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

  Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

 9. Fietsknooppunt 33

 10. Goors Historisch Museum

  Goors Historisch Museum

  In het voormalige waterstaatstation zit nu een museum waar men in de oudheidkamer een beeld kan krijgen van de rol die Goor vroeger gespeeld heeft in de textielindustrie in Twente.

 11. Fietsknooppunt 32

 12. Fietsknooppunt 29

 13. Fietsknooppunt 44

 14. Fietsknooppunt 45

 15. Fietsknooppunt 46

 16. Fietsknooppunt 43

 17. Twickelervaart

  Twickelervaart

  De Twickelervaart was vroeger een belangrijke handelsroute. Met de komst van betere wegen is de vaart buiten gebruik geraakt. Recentelijk is de vaart daarom 'verbouwd' en heeft een beekkarakter gekregen.

 18. Joods monument

  Joods monument

  Herdenkingsmonument voor 20 mensen van de Joodse gemeenschap in Enter die tijdens de Tweede Wereld in vernietigingskampen omgekomen zijn.

 19. Fietsknooppunt 96

 20. Exoo

  Exoo

  De naam Exoo verwijst naar een 'met eiken begroeide hoogte' (Ekeshoe). Voorheen was Exoo waarschijnlijk een aanlegplaats voor schippers op de Regge.

 21. Fietsknooppunt 91

 22. Fietsknooppunt 91

 23. Fietsknooppunt 81

 24. Fietsknooppunt 81

 25. Fietsknooppunt TIP

 26. Fietsknooppunt 63

 27. Fietsknooppunt 79

 28. Fietsknooppunt 54

 29. Fietsknooppunt 55

 30. De Groene Mal

  De Groene Mal

  Om meer water te kunnen bergen en het rivierstysteem krachtiger te maken is in de 'Groene Mal' een extra hoofdgeul aangelegd. De ecologische zone loopt hier dwars door het stedelijk gebied.

 31. Fietsknooppunt 28

 32. Fietsknooppunt 17

 33. Fietsknooppunt 14

 34. Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg, aan de Regge heeft een rijke historie als het gaat om veldslagen en oorlogen. Van het kasteel zijn slechts de verhalen bewaard gebleven, maar de herbouwde contouren van de gracht zijn nog wel te zien. Op het terras van Schuilenburg kunt u genieten van een kopje koffie.

 35. Fietsknooppunt 15

 36. Fietsknooppunt TIP

 37. Fietsknooppunt 15

 38. Regge Uiterwaard

  Regge Uiterwaard

  In de brede uiterwaard van de Regge, achter de oude Marsdijk, ligt een aantal meanders van de rivier. Samen met het omringende landschap vormt de Regge een beekdallandschap: van hoge essen met granen tot moerassige laagtes met wilgenstruweel.

 39. Fietsknooppunt 9

 40. Fietsknooppunt 4

 41. Boerderij de Brummel

  Boerderij de Brummel

  De boerderij is in 1908 gebouwd en sinds 2018 is het "kokhuus" en oude buitentoilet weer te bezichtigen.

 42. Fietsknooppunt 85

 43. Fietsknooppunt 85

 44. Fietsknooppunt TIP

 45. Vistrap bij Hancate

  Vistrap

  De Regge gaat hier via een duiker onder het Overijssels Kanaal door. Via de vistrap kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken. Het Overijssels Kanaal, dat Zwolle en Deventer verbond met Twente, werd in 1855 geopend en in 1964 voor de scheepvaart gesloten.

  Het water van het kanaal wordt nu via een duiker onder de vistrap geleid. Meer uitleg op het informatiepaneel van Waterschap Regge en Dinkel.

 46. Velderberg

  Velderberg

  In natuurgebied Velderberg is Waterschap Regge en Dinkel in 2005 begonnen met het herstel van oude rivierbeddingen van de Regge. Op een topografische kaart is aan de loop van de oude gemeentegrenzen goed te zien hoe bochtig de Regge vroeger was. De oude situatie is zo veel mogelijk teruggebracht.

 47. Fietsknooppunt 80

 48. Fietsknooppunt 18

 49. Stuw van Archem

  Stuw van Archem

  Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge. De oude zogeheten klepstuw was in 2012 door hoogwater onderspoeld en onbruikbaar geraakt, waarna 200 meter stroomopwaarts een noodstuw werd aangelegd. Eind 2022 door deze vervangen door een definitieve stuw met vaste drempel en nieuwe vistrap van 1,2 km.

  De aanleg van de nieuwe stuw
 50. Fietsknooppunt 86

 51. Fietsknooppunt 75

 52. De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug was eeuwenlang een belangrijk punt waar Ridderschap en Steden van Overijssel regelmatig vergaderden. Tegenwoordig is het een Toeristisch Overstap Punt.

 53. Fietsknooppunt 76

 54. Steile oever

  Steile oever

  De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.

 55. Fietsknooppunt 44

 56. Giethmerbrug

  Giethmerbrug

  De Giethemers gingen vroeger meestal op de fiets via het Giethemer kerkpad en het karakteristieke ophaalbrugje over de Regge naar de kerk.

 57. Fietsknooppunt 72

 58. Het Onderland

  Het Onderland

  Dit gebied is in 2006-2008 door het waterschap, samen met de eigenaar, heringericht. Er is meer ruimte gemaakt om overtollig regenwater te bergen.Het gebied komt daardoor jaarlijks enkele dagen onder water te staan.

 59. Fietsknooppunt 48

 60. Fietsknooppunt 67

 61. Fietsknooppunt 66

 62. Fietsknooppunt 65

 63. Fietsknooppunt 42

 64. Het Laer

  Het Laer

  Nadat Thomas Ernst Danckelman rond 1700 huize ‘t Laer met haar landerijen heeft gekocht, laat hij een nieuw vierkant huis bouwen. Eromheen wordt een eenvoudige geometrische tuin aangelegd, omringd door een gracht. Dit was het begin van het huidige landgoed Het Laer.

 65. Fietsknooppunt 49

 66. TOP Ommen