navigatie overslaan

Museum Erve Hofman

In de oude, monumentale boerderij is van alles te beleven voor jong en oud. Je kunt het hele vroegere boerenbedrijf hier zien. Op het erf is ook een onbemand Tourist Info Punt gevestigd.

Boerentrots

Op de begane grond is te zien hoe vroeger een boerengezin woonde en werkte. Er staan bijvoorbeeld een antiek weefgetouw, een karnmolen en een kabinet gevuld met prachtig linnengoed. Er is een ouderwetse bedstede en natuurlijk een ‘huussie’.

Johanna van Buren

In het voorhuis is een kamer ingericht over Johanna van Buren (1881-1962), de bekende en zeer populaire Hellendoornse streektaaldichteres. U kunt haar gedichten lezen én horen.

Op Zolder

Op de museumzolder is de tentoonstelling ‘Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij in Hellendoorn’ te zien, met prachtige, 19e-eeuwse damesmode, een ouderwetse fiets met hoog voorwiel, kanonskogels, zwaarden en een bijzonder schetsboekje met stripverhalen uit 1855, dat in het echt, maar ook digitaal in zijn geheel is te bekijken.

En er is meer

Rond het museum staan een rosmolen, een bakoven, een bijenstal (iemenschoer), hooiberg en een schaapsschuur en er ligt een fraaie hof ingericht met oude bomen en planten. Er worden demonstraties gegeven van oude ambachten, zoals spinnen, weven, kantklossen en houtdraaien. Kinderen kunnen zich verkleden, schrijven op een lei, spelen met hoepels en stelten, en nog veel meer.