Bankoverval en nasleep in Daarlerveen
- 1 minuten leestijd
- 29 maart
Op 15 november 1944 vond een van de meest spectaculaire bankovervallen in de Nederlandse geschiedenis plaats. Verzetsstrijders pleegden een overval op De Nederlandsche Bank in Almelo en maakten daarbij meer dan 46 miljoen gulden buit. Bij de bank werkte destijds een NSB'er als directeur. De buit was bedoeld voor het levensonderhoud van ondergedoken spoorweglieden van de spoorwegstaking van 1944.

De Bankoverval
Een verzetsgroep onder leiding van Derk Smoes bereidde de overval minutieus voor. Met behulp van valse papieren en hun kennis van de bank, wisten ze het personeel te overmeesteren en binnen anderhalf uur dertien kisten met bankbiljetten buit te maken. De overval werd zonder bloedvergieten uitgevoerd, maar de nasleep zou tragisch blijken.
Drama in Daarlerveen
Na de overval werd de buit verstopt in een hooiberg bij de familie Nijland in Daarlerveen. Helaas kwamen de Duitsers al snel op het spoor van het geld en de overvallers. Negen mensen werden opgepakt, van wie er zes in gevangenschap overleden. Onder hen waren kopstukken als Derk Smoes en Douwe Mik, die de overval tot in de puntjes hadden voorbereid, Willem Meenks, de nietsvermoedende chauffeur van de geldwagen, en Gerhard Nijland, op wiens ouderlijk erf de buit uiteindelijk werd verstopt.