navigatie overslaan

Mecurius overgang te zien bij de Sterrenwacht

De Sterrenwacht Hellendoorn opent maandagmiddag 11 november zijn deuren voor het publiek om het zeldzame fenomeen van een Mercurius overgang live te kunnen zien.

+ 2 foto's

Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is meestal alleen maar te zien in het oosten voor zonsopkomst, of kort na zonsondergang in het westen.
Een Mercuriusovergang echter is de situatie waarin de planeet Mercurius - vanaf aarde gezien - voor de zon langs beweegt. De planeet is dan bij helder weer te zien als een kleine zwarte ronde vlek die langzaam over het oppervlak van de zon beweegt Mercuriusovergangen zijn zeldzaam, tussen het jaar 1601 en 2300 als voorbeeld zal dat maar 94 keer gebeuren. De volgende overgang is pas op 13 november 2032. Zo’n overgang is een heel spectaculair beeld dat de grootsheid van het zonnestelsel en de zon als het ware drie dimensionaal ruimtelijk in beeld brengt. Grijp deze unieke kans en maak dit boeiende fenomeen nu mee in de koepel van de sterrenwacht Hellendoorn

Wanneer begint de overgang?
13.35u: Het eerste contact is wanneer het schijfje van Mercurius net de buitenrand van de Zon aanraakt, en vindt plaats om 13:35u. Na enkele minuten is het schijfje van Mercurius helemaal binnen de rand van de Zon getrokken en als een zwart vlekje te zien.
16.20u: de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon is het kortst, dat zou je het visuele maximum kunnen noemen.
19.00u: Mercurius is opnieuw aan de rand van de Zon gekomen.
19.04u: precies verlaat de planeet de oppervlakte schijf van de Zon.
Van het begin tot het einde duurt de totale Mercuriusovergang 5 uur en 27 minuten, maar aangezien bij ons de Zon om ca. 17:00u ondergaat, is het tweede deel van schouwspel vanuit ons land niet te zien.

Kom op tijd!
Bij het begin van de overgang om 13:35u staat de Zon nog 20 graden hoog aan de hemel, maar geleidelijk komt ze steeds lager te staan, dus voor een optimale waarneming is het best zo vroeg mogelijk te komen kijken met onze telescopen.

Sterrenwacht open om 13:00u.
Het volgende programma wordt – in weersafhankelijke volgorde - aangeboden:
• Mercurius overgang live waarnemen door de beveiligde telescopen 13:00u.
• De overgang in het planetarium gedemonstreerd.
• Korte lezing over de planeet Mercurius en de overgang.
• Entree: € 5,-- volwassenen vanaf 14 jaar. Jeugd 6 t/m 13 jaar € 4,--

Let op: Kijk nooit zelf naar de zon !!!
Alleen met beveiligde telescopen die daarvoor zijn toegerust met sterke filters, kun je veilig naar de zon kijken.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 5,00

Jeugd 6 t/m 13 jaar € 4,--