Excursies naar Kamp Twilhaar
In het kader van 80 jaar bevrijding organiseren de Stichting Schaapskooi Sallandse Heuvelrug en de Historische Kring Hellendoorn eind april en begin mei bijzondere excursies naar het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar.

Dit evenement is onderdeel van:
De excursies starten vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer in Nijverdal en bieden deelnemers een unieke kans om meer te leren over deze beladen plek uit de Tweede Wereldoorlog.
Ontstaan van het kamp
Rijkswerkkamp Twilhaar werd in de jaren dertig opgezet als onderdeel van de werkverruimingsprojecten voor werklozen. In 1941 kwamen de eerste arbeiders, veelal werkloos geraakte vissers en zeelieden uit Scheveningen en Den Haag, naar Nijverdal om ontginningswerk te verrichten op de Sallandse Heuvelrug. De Nijverdalse bevolking toonde destijds veel betrokkenheid bij deze mannen en organiseerde ontspanningsavonden om hun verblijf te verlichten.
Joodse gevangenen
Een duistere wending volgde in april 1942, toen het kamp door de Duitse bezetter werd aangewezen als joods werkkamp. Op 10 juli 1942 werden 83 joodse mannen uit Groningen naar Twilhaar overgebracht, later gevolgd door anderen uit Amsterdam en Brabant. Zij moesten hetzelfde zware werk uitvoeren als hun voorgangers, maar tegen een lager loon. Op 2 oktober 1942 werden de joodse gevangenen onder het voorwendsel van gezinshereniging via Nijverdal naar Westerbork gedeporteerd. De meesten van hen werden vervolgens doorgestuurd naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor.
De excursie
Tijdens de excursies vertellen deskundige gidsen over de geschiedenis van het kamp en de mensen die er verbleven. Deelnemers wandelen vanaf Buitencentrum Staatsbosbeheer naar de plek waar Twilhaar stond en krijgen een beeld van het harde leven in het kamp en de impact van de oorlog op de regio. De excursies vormen een eerbetoon aan de slachtoffers en een moment van bezinning op de geschiedenis van oorlog en vervolging.
De tocht eindigt bij Schaapskooi Twilhaar. Hier is de mogelijkheid om wat te drinken of te genieten van wat lekkers. Er is ook een toilet aanwezig. Je kan op eigen gelegenheid terugwandelen.
Ben je slecht ter been dan is het Rijkswerkkamp ook per auto bereikbaar. Hierover kunnen afspraken gemaakt worden met de gids bij het vertrekpunt.
Voor wie meer wil weten over deze periode en het werkkamp wil bezoeken, is dit een unieke gelegenheid.
De excursies worden georganiseerd door Stichting Schaapskooi Sallandse Heuvelrug en de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal
Wanneer
Prijzen
- Deelnameprijs
- € 4,00