navigatie overslaan
Festival

Zunnewendefestival

Begin je zomer goed op het Zunnewendefestival, waar streekcultuur en streektalen elkaar ontmoeten tijdens de zunnewende, de langste dag van het jaar.

De zonnewende, als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat, markeert het begin van de zomer. Exact op de grens tussen Twente en Salland, wordt de langste dag gevierd met het Zunnewendefestival.

Magische locatie

Het festival vindt plaats op Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. De historische waarde van Landgoed Schuilenburg versterkt de magische sfeer, samen met de verschillende speelplekken verspreid over de locatie, de fantasievolle aankleding en de sprookjesachtige uitlichting van het terrein.

Veel te doen

Bezoekers komen uit de wijde omgeving. De één komt gericht voor de muziek, de ander voor het lekkere sfeertje. En genieten doen ze allemaal. Er zijn optredens van bekende en minder bekende streektaal artiesten op de verschillende podia. Foodtrucks zorgen voor de inwendige mens. Er is de Erfgoedwerkplaats, kunst en cultuur, lekker luieren en genieten van de sfeer of ‘prebeer zelf iens ’n buukske te lêzen in’t Twents’ in de (voor) leeshoek.

Op de Regge varen de fluisterboot en de Zomp af en aan, terwijl opvarenden luisteren naar verhalen, poëzie en muziek van meevarende artiesten. In de middag ligt het accent wat meer op kinder-/gezinsactiviteiten. Genietend van streekproducten van de foodtrucks gaat het programma als vanzelf over in de avond en als het langzaam donker wordt ziet het Zunnewendegedicht het levenslicht.

Nieuws

Nieuw dit jaar is het “Skrieverskaamp”. Overdag gaat een zestal (jonge) singer-songwriters aan de slag om een geheel nieuw lied te schrijven/componeren. Zij doen dit onder de bezielende leiding van de Nedersaksen Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers. De resultaten van de noeste arbeid van overdag zijn ’s avonds door het publiek te beluisteren als deze voor het voetlicht worden gebracht op het kasteelterrein podium. De uitdaging voor de singer-songwriters zit hem erin dat het nieuwe lied natuurlijk in de streektaal geschreven moet worden.

Ook nieuw is de samenwerking met ZINiN voor de programmering op het kasteelterrein podium. Dat belooft een mooie bezetting!

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 15,00

Vrogge Vögels: € 10.00 (t/m 31 maart)
Veurverkoop: € 12.00 (31 maart tot 26 juni)
Jongeluu (t/m 15 jaar): € 1.00 (tot 28 juni)
Kassa kaartie: € 15.00 (t/m 28 juni)

Alle ticketprijzen zijn inclusief 1,50 administratiekosten.