navigatie overslaan
‘OpStap’

Op zoek naar de kudde op de Lemelerberg

Tijdens de Beleefweek van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal organiseert Landschap Overijssel samen met natuurcamping de Lemeler Esch op maandag 23 en donderdag 26 oktober een excursie 'Opzoek naar de kudde' op de Lemelerberg en ontmoet de herderin met haar schaapskudde.

+ 1 foto's

Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is. Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen en vergezichten. Onze gids laat je allerlei herfstverschijnselen zien tijdens de wandeling. Hoe ontstaan paddenstoelen? Welke soorten zijn er? Wat gebeurt er met de gevallen bladeren op de grond? We gaan opzoek naar de kudde en als we ze gevonden hebben, kan de herderin ons alles vertellen over de schapen, het begrazingsbeheer en de avonturen die ze meemaakt met de kudde en haar honden.

De wandeling start om 10.00 uur en we wandelen ongeveer 3 uur.

Lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

Wanneer

-
-

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 3,00
Deelnameprijs
€ 5,00

Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.