navigatie overslaan
Sterrencollege met Dr. Ir. W. Wamelink

Smaakvol sterrencollege: Bloemkool van Mars

Dat de mensheid naar Mars wil om zich daar permanent te vestigen, dat staat inmiddels wel vast. Dan is het natuurlijk wel handig dat die Marsianen zichzelf daar kunnen voorzien van voedsel.

+ 1 foto's

Groente telen op Mars is dus gewoon nodig om toekomstige bewoners te kunnen voeden tijdens hun langdurig verblijf op Mars.

Dr. Ir. Wamelink ( Wieger) -Universiteit Wageningen, onderzoekt al ruim tien jaar met zijn team de vraag: hoe kun je groenten telen op Mars ( en de Maan)?

Groente uit eigen tuin
In die tienjarige aanloopperiode werd door het team van Wamelink allereerst onderzocht of je die bijzonder regolith bodem van de Maan en Mars, überhaupt wel kunt gebruiken voor het telen van groenten. Nu die vraag positief is bevestigd, richt het onderzoek zich op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem op de rode planeet.

Uiteindelijk zullen Marsmensen dus bloemkool uit eigen tuin kunnen eten volgens Dr. Wamelink, dat zouden veel aardse stadsbewoners trouwens ook wel willen.

Hamburgers!
Om het zover te brengen zegt Wamelink, zijn in elk geval daarvoor bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen nodig. Hoe je met die ‘ingrediënten’ groenten kunt telen dat zal duidelijk worden gemaakt in dit sterrencollege bij de sterrenwacht. Volledig vegetariër worden is niet nodig, want mocht je op Mars echt geen vegetariër willen worden, dan is er misschien wel een van meelwormen gemaakte hamburger voor je te krijgen. Laat je daarom culinair eens echt verrassen op dit wel bijzonder smaakvol sterrencollege bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Wanneer

Prijzen

Prijs voor leden
gratis
Prijs voor niet-leden
€ 8,00

Zaal open 19.30

Kinderen t/m 13 jaar €4